Aandachtspunten bestraling

Op de website van het EMC zijn diverse patiënt folders te vinden met betrekking tot bestraling in het hoofd/hals gebied met daarin een hoop informatie. Maar ja, wat heeft er allemaal betrekking op mijn persoontje ik ga het wel meemaken. Wel het lijstje met bijwerkingen goed doorgenomen en ook wat er nog meer te vinden is op internet over bijwerkingen bestraling.

Vanaf het begin starte de jeuk op mijn hoofdhuid, logisch want ook daar komt de bestralingsbundel voorbij. En m’n gezicht voelde ook al wat geïrriteerd aan. Maar eens vragen aan de verpleegkundigen bij de bestraler.

Neutral shampoo

Het advies was om met neutrale shampoo mijn haar te gaan wassen om de irritatie te minimaliseren. Gelijk maar even langs de supermarkt lopen en kijken wat ze hebben. Er was geen keuze, ze hadden maar 1 soort die Neutraal was. Dan gaan we die gewoon meenemen.

Zwitsal wasgel

Mijn ogen/oogleden hebben het ook zwaar, ze worden behoorlijk droog door de bestraling (ook al houd ik mijn ogen dicht tijdens de bestraling). Daarom is het ook belangrijk om de ogen en oogleden goed schoon te houden. De oogarts had hier een simpele truc voor, pak een watte schijfje, maak deze nat met lauw water en een drupel zwitsal wasgel erop. Daarmee beide ogenleden goed schoonmaken om er vervolgens weer de oogdruppels erin te doen.

Scheren

Aangezien je wanghuid ook geïrriteerd raakt, is voorzichtigheid geboden met scheren. Er moet voorkomen worden om wondjes te creëren, dit geld zowel voor droog als natscheren. Ik heb een scheerapparaat (droog) met wat versleten mesjes daarmee gaat het nog steeds goed. Een scheerapparaat met scherpe mesjes is niet fijn.

Gezichtshuidverzorging

Nu staat er overal in de folders dat je niets mag gebruiken om op je gezichtshuid te doen. NOU, dat doen we dus even wel. Aangezien je huid mega droog wordt, vind ik het toch fijn om vocht inbrengende lotion te gebruiken. Dat wil zeggen ik gebruiken gewoon mijn standaard tonic, gezichtslotion en zalf voor onder de onderste oogleden. Tot nu toe bevalt dat prima. Maar GEEN aftershave gebruiken, hooguit een beetje in de hals.

443 views