Therapie bij tinnitus en hyperacusis

Vandaag zit ik dan eindelijk bij de GGMD-psycholoog voor de behandeling van mijn tinnitus en hyperacusis. Hiervoor moet ik wel helemaal een uur rijden naar Den-Bosch (een klein uurtje) of dit nu helemaal ideaal is voor het totaal weet ik nog niet. De psycholoog van een dame van Poolse afkomst, spraak redelijk goed Nederlands wel met een behoorlijk accent. Een aardige dame die wel wat kennis heeft in de problematiek rond tinnitus en hyperacusis, diverse patiënten met een BHT komen hier voor deze behandeling. Het viel mij wel op dat er een hoor informatie in de computer ingevoerd moest worden om alles via de zorgverzekering te kunnen laten lopen en de behandeling betaald laten worden door de verzekeringsmaatschappij.

De basis van deze behandeling is niet alleen voor het omgaan met T en H, maar ook te snappen wat er allemaal gebeurt in de hersenen. Ook de fysieke en mentale problemen die deze twee aandoeningen kunnen veroorzaken. Want de moeheid die ik ervaar wordt o.a. ook veroorzaakt door de T en H, dat moest ik ook goed begrijpen. De oorzaak is bij mij duidelijk, de schade die veroorzaakt is door mijn BHT aan mijn gehoorzenuw links. Ook al werkt deze zenuw (hersenzenuw VIII) niet meer, toch wil mijn audiologische centrum in mijn hersenen geluid maken (fantoom geluid) in de vorm van een ruis (oude tv die op een sneeuw beeld staat). Mega hinderlijk en erg vermoeiend, dus als hier wat rust gecreëerd kan worden zou fijn zijn. Mijn rechteroor heeft dan weer een overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis) omdat ik nu éénzijdig doof ben.

520 views