Cros of Baha hoortoestel bij eenzijdige doofheid

Eenzijdig doof zijn is niet zo een probleem, alleen je ben het stereo geluid kwijt dus je hebt geen idee meer waar geluid vandaan komt. Dit laatste is nog wel het irritantste probleem, je hoort geluid maar je hebt geen idee waar vandaan. Dit dus ook bij het oversteken van de straat, je hoort een auto maar waar is deze rijdende auto???? Ik had al vrij snel uitgezocht dat hier een zogenaamde Cros of Baha hoortoestel een oplossing voor zou kunnen zijn.

BAHA

Dit wil ik natuurlijk eerste testen en als het even kan vergoed krijgen vanuit mijn zorgverzekering. De eerste stap in dit verhaal is langs de KNO-arts in het EMC om als eerste een Baha (een bot verankert hoortoestel) te testen. Ze hebben hier, voordat er een schroef in de schedel gemonteerd moet worden. Een test apparaatje die dit simuleert, ik kon een weekje dit apparaatje test. Mijn eerste indruk was dat dit niet de oplossing was, zeker omdat het weer een poliklinische ingreep zou zijn en er wel wat zorg regeltjes aan te pas komen. En ik vond het geen fijn geluid, als of ik continu in en tunnel liep.

CROS

De andere oplossing van een Cros hoortoestel, dit is hetzelfde als een normaal hoortoestel. Maar bij deze stuurt het gehoortoestel aan de dove kant het signaal naar de andere kant. Dus geluid van links hoor je dan op rechts, zal even wennen zijn. Dit apparaatje kan ook getest worden natuurlijk en kan met een verwijzing vanuit het ziekenhuis gewoon bij een standaard gehoorwinkel aangeschaft worden. Ik ben hiervoor naar Specsavers gegaan en kon een aantal weken zo een toestel testen. Dit is het ook uiteindelijk geworden, makkelijk, snel schoon te maken, geen ingreep en wil ik ze even niet dragen kan ik ze gewoon in het doosjes doen. Op de foto rechts de Baha en links de Cros hoortoestellen (die ik nu draag).

591 views