Een brughoektumor en oogklachten

Vele mensen die een brughoektumor operatie ondergaan hebben of een bestraling hieraan, hebben hoogstwaarschijnlijk oogklachten. Ik heb dus ook oogklachten, de oorzaak hiervan is dat de aangezichtszenuw beschadigd is. In mijn geval was de tumor zo groot dat niet alleen de gehoor/evenwichtszenuw omhult was met tumorweefsel, maar ook deze aangezichtszenuw. Tijdens mijn operatie heeft de neurochirurg zoveel mogelijk tumor weggehaald van deze zenuw, maar kon helaas niet voorkomen dat de zenuw toch deels permanente schade heeft opgelopen. Het gevolg is een aangezichtsverlamming in het linkerdeel van mijn gezicht. Dat houdt bij mij in dat o.a. de traanvochtklier (functioneer niet) en het bovenste linkooglid niet of nauwelijks nog functioneert.

Om deze problemen een beetje te compenseren gebruik ik nu een scleralens in combinatie met een lenzenvloeistof om mijn hoornvlies van uitdroging te voorkomen. Daarnaast gebruik ik nog een ooggel om de gehele oogbol vochtig te houden. Dat wil wel zeggen dat ik nu een dagelijks ritueel heb om mijn oog goed schoon te maken om blefaritis (verstopte kliertje in het ooglid) te voorkomen. Ook moet natuurlijk elke dag de scleralens ingezet en eruit gehaald worden.

Een scleralens (soort harde lens) moet elk jaar vervangen worden, dus de afgelopen periode een aantal keer bij de lenzenspecialist geweest om dit te regelen. De lens die ik afgelopen jaar had, daar was ik niet tevreden over dus hebben we samen aanpassingen besproken zodat deze klachten in de nieuwe lens niet maar naar voor komen. Dat is gelukt, maar omdat de lens iets kleiner is dan de oude is de sterkte van de lens niet meer goed. Dit was in mijn geval -0.75, dat is best een behoorlijk aanpassing maar dan kan ik eindelijk weer eens met 2 ogen helder zien zodat mijn hersenen geen moeite meer hebben om een 3D plaatje te maken van de 2D beelden die via mijn ogen binnenkomen.

90 views