Eerste afspraak Neurochirurg

Voordat je in het EMC terecht kan bij een arts, moet je natuurlijk eerste ingeschreven zijn. Dit stond natuurlijk ook in de brief bij de afspraak, dus een half uur voor de afspraak gemeld mij inschrijving. Alle informatie bij die gevraagd werd in de brief; medicatie,  huisarts, apotheek, verzekering ect.

Binnen twee weken zaten we bij de neurochirurg in het EMC. Met geen kennis van wat komen gaat is dit een goede keuze in onze omgeving, iedereen kent de oude benaming Dijkzigt hier moet je zijn voor complexe zorg.

We wisten dat de art Dr. Dallenga hete, hij kwam ons ophalen in de wachtruimte. Hij ging rustig zijn verhaal doen met de MRI-scan vanuit het streekziekenhuis. Tja, U heeft een grote BrugHoekTumor meneer, heeft U nog geen uitval van functies? Ik, nee eigenlijk niet waar ik op dit moment last van heb ik doofheid, oorsuizen en een slechte balans. Waarom ik dit vraag, Uw hersenstam en kleine hersenen (ook wel cerebellum genoemd) worden al aardig verdrukt door de tumor. Dat wil zeggen dat we op korte termijn een operatie moeten geen inplannen om te voorkomen dat er ernstige schade komt aan de hersenstam en cerebellum. Andere opties zijn er voor U op dit moment niet want je kunt op de scan goed zien dat de hersenstam toch al behoorlijk uit het lood staat (mijn vertaling).

Zover waren wij ook al, de fase scan&wait is geen optie, bestraling is het nu te laat voor puur omdat deze tumor eerst uitzet bij bestraling en dan pas gaat krimpen (als het goed is). Dus is er maar 1 optie een operatie.

De art heeft natuurlijk ook wel verteld dat de gehoor- en evenwichtsorgaan zenuw opgeofferd moet worden om zo veel mogelijk tumorweefsel weg te halen. Het is niet anders, valt wel mee te leven dacht ik. Hiervoor werd er ook nog een afspraak bij een KNO-arts gemaakt en hij ging het proces opstarten om een operatie te plannen.

616 views