Gehoor eenzijdige doofheid achteruitgang

Nu had ik al een tijdje het idee dat mijn gehoor in mijn enigste functionerend recht oor achteruitging. Het kwam wel eens voor dat als ik met iemand stond te praten dat het ineens veel doffer ging klinken. Aangezien ik eenzijdig doof ben gaan de alarmbellen iets sneller af bij mezelf, ik heb in 2013 ook al eens zo een ervaring gehad. Zou dit een voorbode zijn?

Toch maar eens een afspraak maken bij mijn KNO-arts dr. Linge in het EMC. Ik weet dat zij een drukke agenda heeft, maar de verpleegkundige die ik aan de lijn kreeg had ook wel iets van “niet te lang wachten”. U bent al eenzijdig doof, dus ik ga U inplannen op korte termijn.

Bij de KNO-arts aangekomen, verteld wat mijn klachten zijn. Ik zag ze een klein beetje schrikken! Na en kleine inspectie van het oor. Eerst maar even een gehoortest, want dan weten we waar we het over hebben. Ze pakt gelijk haar telefoon, kunnen jullie nu een gehoortest doen van meneer z’n rechteroor? Dat ging lekker snel, ik zie U straks weer terug na de test. De test was snel gedaan, het was niet de eerste dat ik dit moest doen.

Weer terug bij de arts, het zijn inderdaad alleen maar de hoge tonen 4K en 6K die slechter geworden zijn. Dit komt helaas voor op een bepaalde leeftijd. Ja hoor opa heeft een slecht gehoor. Gelukkig zijn het alleen de hoge tonen, anders hadden we een groot probleem. Je moet er niet overdenken dat er rechts ook een BHT zit, gelukkig is dat zeldzaam en moet de NF2 hebben (DNA-afwijking). Ze vertelde ook omdat ik eenzijdig doof ben, het sneller bemerkt wordt, met twee oren valt dit minder op.

Haar advies was om een afspraak te maken bij audiologie om mijn cross hoortoestellen te laten bijstellen aan de hand van dit audiogram. Mocht het zijn dat ik toch nog steeds achteruitgang zou bemerken, dan moest ik gelijk terugkomen. Dit dan ook maar gelijk gedaan, ben nu toch op de afdeling KNO.

479 views