Gehoortest in het EMC

De afspraken regende binnen vanuit het EMC, de eerstvolgende was op de afdeling kno voor een uitgebreide gehoor test. Zodra ik aan de beurt was kon ik de kelders in van het oude Dijkzigt ziekenhuis, dit is wel aan vervanging toe dacht ik bij mezelf. Je gaat samen met een verpleegkundige een klein hokje in helemaal afgeschermd met akoestisch materiaal.

De eerste test, was zoals standaard koptelefoon op. Eerst het rechteroor een hoop piepjes, vervolgens het linkeroor. Stap twee, ruis op het linkeroor en ook weer piepjes op het rechteroor (dat is een stuk moeilijker te verstaan) en natuurlijk ook andersom. Stap drie de stemvork, op drie plaatsen (achter de oren en boven op je hoofd) werd een aangeslagen stemvork op de schedel gezet. Waar komt het geluid vandaan, Uhum ik denk van rechts. Stap vier, aan een beugel zat een klein apparaatje eraan, deze werd eerst achter het rechteroor gezet (op de schedel) en tot mijn verbazing kwamen ook nu piepjes tevoorschijn en natuurlijk werd dit ook met mijn linkeroor gedaan.

Later snapte is pas, dat deze laatste stap een simulatie was van een bot verankerd gehoorapparaat (ook wel BAHA genoemd). Deze uitgebreide meting duurde toch wel ruim drie kwartier. Dit was voor nu weer voldoende, dus weer op huis aan en verder lezen over de BHT.

528 views