Longfunctie onderzoek of VO2max test

Longfunctieonderzoek (ook wel een VO2max test genoemd), nee fietsen totdat je bijna van de fiets afvalt. Door middel van deze fietstest gaan ze kijken hoe de zuurstof opname in het bloed goed is en ook hoe de bloeddruk het doet tijdens inspanning. Een APK-keuring voor hart en longen. Want als er een afwijking wordt gezien kan er geanticipeerd worden, wie weet zit er wel een ader dicht (ik denk het niet bij mij, maar je weet het maar nooit).

Er was geadviseerd om sportkleding aan te trekken en geen zware activiteiten te doen voor de test, dit kan de test beïnvloeden. Je wordt als eerste volgehangen met kabels voor de hartslagmeting en de fiets wordt ingesteld op de juiste zit hoogte. Ze gaan ook uitleggen hoe het in zijn werk gaat, je begint met fiets bij een hele lage weerstand. Je moet constant blijven fietsen en in de tussentijd gaan ze de weerstand verhogen. Je mag pas stoppen als de verpleegkundige dit vertelt of je gaat blauw aanlopen. Ondertussen zal één van de verpleegkundige je bloeddruk regelmatig meten. Je krijgt ook nog een knijper op je neus en je moet ademen door een mondstuk, wat een gedoe allemaal.

Daar gaan we dan, fiets tot je er bijna bij neervalt ik heb/had een goede conditie van alle groepslessen die ik heb gegeven (dacht ik). Dat viel toch wel tegen moet ik zeggen, het was best wel zwaar. Xe hadden de weerstand ingesteld op een persoon die een redelijk goede conditie had. Ik heb het geweten, de weerstand op de trappers werd zo zwaar dat ik hem bijna niet meer rond kon draaien. Dat was ook gelukkig het einde van de test.

De uitslag werd gestuurd naar de revalidatiearts en ik kreeg automatisch een oproep om de test te bespreken. Uitgeput kon ik weer naar huis, alles had ongeveer een half uurtje geduurd. Zal mij benieuwen wat de uitslag gaat worden.

440 views