MIME-therapie bij een BHT

Ondertussen heb ik al 3 maanden MIME-therapie voor mijn aangezichtsverlamming door een logopedie. Ik moet zeggen er is echt wel vooruitgang, mijn rimpels komen terug (oké of ik daar nu blij mee moet zijn). Het linker ooglid sluit inmiddels ook helemaal, wel met ondersteuning van het goud gewichtje. Ook hangt mijn oog en mond niet meer zo af, dat wil niet zeggen dat de zenuwen hersteld zijn. Nee, er zijn andere spieren (vanuit de hals) die hierin ondersteuning geven. Dit noemen we ook wel Synkinesen (mee info over dit onderwerp, klik HIER), ze kunnen soms irritant zijn, mijn oog gaat dicht als ik mijn mond open doe bijvoorbeeld.

In ieder geval boek ik progressie op dit gebied, heel erg fijn moet ik zeggen. De therapeut komt nu om de andere week bij mijn langs met aanvullende oefeningen en massages die ik dagelijks moet uitvoeren. Zenuw herstel gaat heel langzaam, dus ik zal een lange ademen nodig hebben. Ik heb van een lotgenoot vernomen dat na 5 jaar haar traanvocht klier weer ging werken, deze wordt ook aangestuurd door dezelfde zenuw. Dus ja ik moet heel veel geduld hebben in mijn aangezichtsverlamming of het helemaal weg zal gaan zal de vraag zijn.

439 views