MIME therapie bij een aangezichtsverlamming

Wat is mime-therapie eigenlijk? Dit is dus een behandelmethode met als focus op het optimaal herstellen van restverschijnselen van een aangezichtsverlamming (facialis parese) bij een BrugHoekTumor. Je leert hierbij controle te krijgen over de bewegingen van de aangezichtsspieren tijdens gelaatsuitdrukkingen, praten, slikken voor eten en drinken.

Mijn doelstelling was duidelijk, dat mijn mond en oog weer redelijk symmetrisch gaan staan ten opzichte van mijn rechterkant. Anders zit iedereen je aan te gapen als je ergens komt, dat is niet goed voor je psychische gesteldheid.

Vandaag de eerste start van de therapie, aangezien ik nog niet goed kan lopen komt de therapeut gewoon aan huis (dit moet natuurlijk wel in de verwijsbrief staan van de huisarts). Tijdens de intake had ze reeds uitgelegt wat we gaan doen, de niet actieve zenuwen moeten gestimuleerd worden om te gaan functioneren door oefeningen in massages.

Ik weet uit mijn opleiding tot personal trainer, de eerste drie maanden van zenuw schade de belangrijkste maanden zijn om herstel te stimuleren. Per sessie kreeg ik oefeningen om door middel van de scheerspiegel naar mijn gezicht te gaan kijken en bijvoorbeeld mijn mondhoek op te trekken of je wangen bol te zetten. Het is een kwestie van dit soort oefeningen diverse keren per dag te doen.  Massage methodes aanleren want de spieren hebben neiging als ze niet worden aangestuurd, te gaan verkrampen. Na een maand gingen we stapje voor stap weer iets van beweging zien. Dat geeft de burger hoop op herstel.

559 views