Horlogeglas verband

Zeven dagen na de operatie had ik dan eindelijk mijn eerste afspraak bij de oogarts. Ik werd in een rolstoel naar de poli oogheelkunde gereden, maar goed ook want ik zou zo verdwalen daarzo. Ik had inmiddels weinig zichtvermogen meer in m’n linkeroog en het irriteerde mateloos.

De oogarts, we gaan eerst eens je gezichtsvermogen bekijken. Eerste je rechteroog, daar zag ik natuurlijk prima mee. Maar toen kwam links, de grootste letters stonden op het scherm. Ik denk een A maar zeker weten doe ik het niet. Uhum zegt de arts, dat is wel heel weinig dit is minder dan 5% zicht.

Ze ging vervolgens met haar spleetlamp naar mijn ogen kijken, links heeft zeer ernstige uitdrogingsverschijnsel van het oog epitheel = oppervlakte oogbol. Dat idee had ik zelf ook al, wat gaan we hieraan doen. Ik ga je een respect voorschrijven voor duratears oogzalf, dit 3 tot 5 keer per dag een lijntje van 1 cm achter je onderste ooglid doen. Zorg ervoor dat je dit ook altijd doet voordat je gaat slapen en dan plak je het oog af met een horlogeglas verband. Ik zal dit allemaal op het recept erbij zetten. En dan zie ik U over een paar weken weer terug.

Het hoofdprobleem hier is dat door de aangezichtsverlamming de traanvochtklier niet meer werkt en traanvocht is het smeermiddel voor het oog. Dus zonder traanvocht droogt het oog oppervlak uit. Nu weet ik uit het verleden dat het oog heel sterk is in herstel, het zal dus een kwestie van tijd zijn voordat ik weer goed kan zien door m’n linkeroog.

508 views