Prisma afwijking oog bij een Brughoektumor

Het is algemeen bekent dat mensen na een brughoektumor operatie een oogafwijking hebben en daardoor een prismabril gaan dragen. Deze afwijking heet ook wel een fixatie disparatie, dit houdt in dat het beeld van elk oog niet meer mooi als 3D beeld wordt gemaakt door de hersenen. Je zit hierdoor niet dubbel, maar je hebt geen stilstaand beeld als je bijvoorbeeld aan het wandelen bent. Je ogen/hersenen kunnen niet meer op 1 punt fixeren, het gevolg hiervan is dat je misselijk wordt van wandelen. In mijn geval kan ik niets meer vinden in de supermarkt, ik kijk over dingen heen die dan meestal recht voor mijn neus staan. Maar ook misselijkheid, hoofdpijn, nek en schouderklachten.

Ik had natuurlijk in de facebookgroep Nebrus de vraag al eens gesteld of meer mensen dit hadden, een grote groep lotgenoten hebben ditzelfde probleem. Zij hebben allemaal een zogenaamde prismabril laten aanmeten. Dus ik heb maar eens een gerenommeerde optiekzaak in de stad waar we wonen gebeld met de vraag of zijn ook prisma afwijkingen kunnen testen. Tuurlijk kunnen wij dat, we hebben een orthoptist die hierin is gespecialiseerd. Maak maar een afspraak zou ik zeggen want ik heb volgens mij een prisma afwijking door mijn operatie opgelopen.

Binnen enkele dagen kon ik terecht voor de oogmeting en diverse vragenlijsten. Want door de afwijkingen komen ook diverse andere klachten tevoorschijn. O.a. hoofdpijn, misselijkheid bij lezen, nek en schouderklachten. Na alle test was het een duidelijk verhaal, er was inderdaad een kleine afwijking maar deze was voldoende om al mijn klachten te veroorzaken. Dus de hoogste tijd om ook aan een prismabril aan te laten meten.

1.123 views