Psycholoog audiologisch centrum EMC

Nu heb ik al geruime tijd last van mijn tinnitus (oorsuizen) en geluid doet pijn in mijn oren (hyperacusis).  Het lijkt er bijna op dat het alleen maar aan het toenemen is i.p.v. afnemen en mijn gehoorapparaten doe ik eigenlijk niet om omdat ik dan helemaal gek wordt van alle geluiden in mijn rechteroor. Toch maar een de KNO-afdeling opgebeld en telefonisch bij een verpleegkundige mijn verhaal gedaan. Het leek haar slim om een uitgebreid gehooronderzoek te laten doen, een afspraak bij de psycholoog op de afdeling en nog een afspraak bij mijn KNO-arts. Mijn probleem wordt gelukkig serieus genomen, gelijk vier afspraken in de agenda.

Gehooronderzoek

Dit is niet de eerste keer dat ik naar de kelders van het oude dijkzigt moet voor een gehoor test. Deze keer niet alleen maar met allerlei piepjes op diverse toonhoogtes. Maar ook met een ruis op de achtergrond, geluid (ook piepjes) via botgeleiding en spraak. Volgens mij heb ik ruim een kwartier binnen gezeten.

Zorgmonitor

Op de KNO-afdeling is er voor mensen met een gehoortoestel een protocol wat zegt dat je een zorgmonitor (vragenlijst) moet invullen. Aan de hand van deze vragen kan men zien of je gehoor (vanuit mijn oogpunt) verslechterd is. Na mijn gehooronderzoek moest ik deze zorgmonitor invullen. Het waren zoveel vragen dat ik er toch wel 10 minuten mee aan het stoeien was.

Psycholoog

Hier kwam ik uiteindelijk voor een psycholoog niet mij alles kon vertellen over het mechanische van tinnitus en hyperacusis. Dit is niet simpelweg op et lossen met een pilletje maar met psychologische begeleiding. Nu had ik al eens een lezing van deze man (dr Liefting) dus ik had mezelf natuurlijk al verdiept in deze materie. Een heel moeilijk verhaal, maar er zijn technieken om te leren omgaan met deze twee aandoeningen. Het is een gebied waar nog steeds veel onderzoek naar gedaan wordt want heel veel mensen hebben hier last van. Ik kreeg een handleiding met oefeningen mee om thuis mee te gaan trainen. Over 4 maanden weer een gesprek en kijken of de oefeningen effect hebben.

Het moeilijke in dit verhaal is, muziek is gemaakt om naar te luisteren. Spraak van anderen mensen is ook om naar te luisteren. Dus hoe her-programmeer je het audiologisch centrum in de hersenen dat ze nu anders moeten gaan reageren op geluid. Eén van de oefeningen was om geluid op te zetten wat niet gemaakt is om naar te luisteren (natuurlijk geluiden bijvoorbeeld). Ze het geluid op van een waterstroom in een beekje en ga verder met de dingen die je aan het doen bent. Probeer dan om NIET naar dat geluid te luisteren. Een Uitdaging.

380 views