Start bestraling brughoektumor

Daar gaan we dan 6 weken lang 5x per week onder de bestraler, zal een vermoeiende tijd gaan worden. Vermoeidheid is dan ook het belangrijkste symptoom van deze bestraling vertelde de radioloog en hoogste waarschijnlijk zal een deel van het haar gaan uitvallen achter het oor. Als dat alles is dacht ik is het nog te overzien. Hoofdpijn kon ook komen, gewoon paracetamol slikken en als het hiermee niet overgaat.  Komt misselijkheid erbij dan zo snel mogelijk aan de bel trekken zodat daarop geanticipeerd kan worden.

Ik heb mezelf natuurlijk wel goed laten informeren hoe alles in z’n werk gaat en hoe de bestraler eruitziet. Dit kan tegenwoordig mooi met de informatiefilmpjes op youtube.com anders komt het nogal op je af, best een groot apparaat (Versa HD).

De eerste vraag die natuurlijk elke dag gesteld wordt, wat is Uw geboortedatum. Toch wel erg belangrijk dat ze de juist persoon voorhebben. De eerste keer gaan ze even alles duidelijk uitleggen wat er allemaal gaat gebeuren. Belangrijk! Als er even iets niet goed gaat met mij, Hand Omhoog en de bestraling wordt gelijk gestopt. Je gaat op de tafel liggen met je achterhoofd in de gemaakt mal en het masker wordt voorzichtig opgedaan indien nodig geven ze aan om iets hoger of lager te gaan liggen.

Vervolgens wordt door middel van lazerlicht en de lijnen op het masker je hoofd gepositioneerd, dit ik de grove positionering (zoals ik het zie). De verpleegkundige verlaten dan de ruimte. In de bestraling zit ook een röntgen scanner, hiermee word je perfect in positie gebracht, ze kunnen vanaf afstand de tafel in alle richtingen bewegen.

Voor de röntgen scan draai de bestraler (de scanner zit ingebouwd in het apparaat) in een bepaalde positie, als deze scan goed bevonden is wordt de bestraler kop in positie gebracht en het diafragma (vorm bestralingsbundel) stelt zicht is aan de hand van het bestralingsplan. Zodra de bestraling start hoor je een licht zoemend geluid, binnen 30-40 seconden is het klaar en weer naar huis. Tot Morgen.

Tip: Hou je ogen gewoon gesloten vanaf het moment dat de verpleging weg gaat, dit geeft rust voor jezelf.

456 views