Tinnitus en Hyperacusis bij een brughoektumor

Tinnitus ook wel oorsuizen genoemd is wel bekent bij iedereen, maar hyperacusis niet dit is overgevoeligheid voor geluid. Geluid wat pijn doet in je oor en ook geen filter meer hebben voor belangrijk en onbelangrijk geluid, je wordt er helemaal gek van en mega moe. Want je hoort gewoon veel en veel te veel. De tinnitus is even een maandje weg geweest maar inmiddels is het weer helemaal terug. De hyperacusis is langzaam erger geworden na de operatie.

Tinnitus

De oorzaak bij mij ligt in de permanente schade in de gehoorzenuw dat is duidelijk. Het audiologisch gehoorcentrum in de hersenen aan de linkerzijde ziet dat er geluid is aan de rechterzijde, dus wordt er “fantoom” geluid gemaakt (zo ervaar ik dat) in de vorm van ruis op diverse hoogtes. Hoe meer geluid in mijn rechteroor, hoe meer geluid in mijn linkerdeel van mijn hersenen. Hier is geen medicatie voor, alleen leren ermee om te gaan en weten wanneer het gestimuleerd wordt.

Hyperacusis

Als je begrijpt hoe het ontstaat is het logisch, ik mis mijn gehoor op links dus mijn rechteroor wordt gevoeliger voor geluid. Hij moet voor twee werken of eigenlijk het audiologisch centrum in de hersenen moet harder werken, dus ook heel erg vermoeiend. Als er ook nog veel stress erbij komt, kan dit uitmonden in dat geluid pijn gaat doen en dat het alle geluiden zonder filter naar binnenkomen. Dus in een gezelschap kan ik daardoor niets verstaan, dan maar niet meer naar verjaardagen dit is mij echt niet meer leuk. Mijn vriend gaat dus vanaf nu alleen naar verjaardagen, sommige mensen snappen dit gelukkig, andere jammer genoeg niet.

Toch maar eens bij de KNO-artsen en audiologen voorleggen in het EMC, wat is hun advies hierover want ik word er wel een beetje veel depri van. Het is weer een stukje kwaliteit van leven wat weg gaat en ik heb al zoveel in moeten leveren.

45 views