Therapie bij tinnitus en hyperacusis

Ik ben nu al een tijd aan het stoeien met de oefeningen/training/therapie om mijn tinnitus en hyperacusis onder controle te krijgen. Dat is makkelijk gezegd dan in de werkelijkheid, want er komt nog wat bij kijken. Alles komt of staat met het accepteren, niet continu het negatieve ervan benaderen maar leren omgaan met beide issues. Er zijn een aantal aandachtspunten om alles een beetje onder controle te krijgen.

Therapeutisch middelen:

  • Cognitieve herstructurering
  • Desensitisatie-technieken
  • Aandacht/focus-technieken
  • Mindfulness
  • Stressreductie

In mijn situatie moet ik al deze punten onder controle zien te krijgen, de oefeningen waar ik hoofdzakelijk aan moest gaan werken van desensitisatie. Dus een geluid (geluid van regen of een beekje met water) op de achtergrond aan zetten, doorgaan met mijn computerwerk en NIET gaan luisteren naar het achtergrondgeluid. Even je hersenen omprogrammeren want ze willen juist naar geluid luisteren.

Mindfulness is ook wel een belangrijk item, want psychisch zit het natuurlijk ook nog niet helemaal top bij mij. Nu had ik vanuit mijn revalidatie een tip gekregen om de “VGZ mindfulness” te downloaden op mijn smartphone en de oefeningen die daarin staan te doen. Daarin staat een “Body Scan” oefeningen van een half uur, dus elke middag verplicht op bed gaan liggen en deze oefening doen. Na een maand ging ik hier echt profijt van voelen.

390 views