Voeding supplementen bij bestraling

Een paar weken geleden ging ik naar een gezondheidswinkel waar ze de beter voedingssupplementen verkopen, dus een winkel waar ze echt verstand hebben van de diverse producten. Nou dat was maar goed ook, ik vertel de verkoper dat ik een goede multivitaminen wil hebben om dat ik op dit moment bestraald wordt. Wat extra vitamines voor ondersteuning.

Zeg de verkoper, dat moet U Niet doen. Oké, hij ging gelijk uitleggen waarom dat niet slim is. In multivitaminen zitten antioxidanten en deze kunnen de oxidatie van een tumor (dat gebeurt tijdens de bestraling) tegenhouden en dus het effect van de bestraling of chemotherapie verminderen. Dat willen we natuurlijk niet.

Hij adviseerde zeker met deze sombere dagen alleen een D3 vitaminen te nemen als ondersteuning. MAAR, ik moest het eerst vragen aan mijn oncoloog. Nu heb ik geen oncoloog maar een radiotherapeut. Dus gelijk stoppen met alle supplementen en eerste overleggen.

Vandaag was het eerste controle moment bij de radiotherapeut, dus gelijk maar eens voorgelegd. Goed dat U het vraagt, want de verkoper heeft gelijk. Er zitten bepaalde producten in de multivitaminen die nadelige gevolgen kunnen hebben op het effect van bestraling of chemo. Ik had de verpakking bij van zowel de D3 (merk Solgar) als van de B12 (Spirulina) die ik normaal slik. Na bestuderen door de therapeut van de samenstelling kon ik ze veilig innemen vertelde ze. Weer wat geleerd.

510 views