Op dag 4 stond er een fysiotherapeut aan m’n bed, zullen we eens proberen te gaan lopen? Na 3 dagen in bed wil je wel gaan lopen, want dan kunnen de steunkousen uit en hoef je ook geen trombose prikken meer te hebben. Dus ja laten we het proberen.
Dat viel nog wel even tegen, achter de rollator en de fysio aan m’n rechterzijde. Dus aan de gezonde kant ondersteuning geven. Mijn lichaam had sterk te neiging om naar rechte om te vallen zonder dat je controle hebt om bij te sturen in balans. Want ja als je een evenwichtsorgaan mist weet je lichaam de eerste dagen niet meer waar ze zwaartekracht zit. Dus je gaan gewoon als je niet uitkijkt op je plaat. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar dit filmpje.
Met de ondersteuning van de rollator en de fysio, langzaam weer de eerste stapjes. Ik voelde ook duidelijk dat mijn linkerbeen veel minder kracht had als mijn rechter. Simpelweg omdat niet alle spieren in m’n been werden aangestuurd door de kleine hersenen. Maar gelukkig nog voldoende kracht om er mee te lopen en een energie dat het kosten om even de gang heen en weer te lopen. Het is topsport op dit moment. De fysio zou elke dag even langs te komen om onder begeleiding te gaan lopen. Ik mocht wel op de kamer met rollator naar het toilet te gaan.
Als je een evenwichtsorgaan mist die je oog corrigeert om in de juist richting te kijken als het andere oog, dan heb je ook een probleem met dieptewerking. Dus de eerste dagen grijp je regelmatig mis, maar ook traplopen is een uitdaging als je geen dieptewerking hebt. Dit wordt dus allemaal diverse keren getraind om de fysio erbij. Haar advies was wel om thuis in de eerste weken ook een rollator te gebruiken om valpartijen te voorkomen.
Wil je meer even over de problemen die veroorzaakt worden als je een evenwichtsorgaan moet missen. Klik dan op deze link.
588 views